Co je potřeba k ekologické likvidaci vozidla? Je to snazší, než se zdá

Ekologickou likvidaci vozu vyřešíte jedna dvě. Potřebovat budete jen občanský a technický průkaz. Pokud se vám nikam nechce jezdit, likvidaci dokonce vyřídíme zdarma za vás.

Váš vůz již dosloužil a přišel čas ho zlikvidovat? Nemusíte to odkládat, ekologickou likvidaci zvládnete hravě a s minimální časovou investicí. Jak to probíhá a co budete potřebovat?

Jak zlikvidovat auto ve 3 krocích

K úspěšné a kompletní likvidaci budete potřebovat jen občanský průkaz a velký i malý technický průkaz. Právnické osoby si dále připraví výpis z obchodního rejstříku. Pokud je auto součástí pozůstalosti, neobejdete se také bez rozhodnutí o dědictví. Chcete pomoci zlikvidovat vůz například rodinnému příslušníkovi? Nachystejte si navíc plnou moc.

1.Likvidace auta na vrakovišti

Prvním krokem je předání auta vrakovišti. SPZ si prozatím uschovejte. Před odevzdáním vozu se ujistěte, že autovrakoviště je nositelem platného oprávnění. Potěší vás, že ekologická likvidace je zdarma, a některá autovrakoviště vám za ni dokonce zaplatí.

2.Vyřazení vozidla z provozu

Poté vás čeká krátká administrativa – konkrétně formulář

Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu a zápis zániku silničního vozidla.

Na úřadě musíte odevzdat také osvědčení o registraci a obě státní poznávací značky.

Aby vyřazení proběhlo úspěšně, budete potřebovat občanský průkaz a originál velkého a malého technického průkazu.

3.Zrušení povinného ručení

Povinné ručení můžete ukončit ve stejné datum, kdy dojde k vyřazení vozidla z provozu. Pojišťovně stačí doložit doklady o likvidaci a o vyřazení vozidla a kopii velkého technického průkazu s uvedeným záznamem o odhlášení auta.

Nezapomeňte na potvrzení o ekologické likvidaci

Vyřazení vozidla bez předchozí likvidace není možné. Takže pokud díly rozprodáváte, pohlídejte si, abyste na vrakoviště odevzdali alespoň kompletní karoserii, motor, rám s označením identifikačního čísla VIN a nápravy. Následně jsou vám na vrakovišti povinni vystavit potvrzení o ekologické likvidaci, které budete potřebovat při jednání s úřady.

Kde zlikvidované auto odhlásit

Vyřazení vozidla z provozu může proběhnout na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Vyřízení zániku je zdarma.

Ekologickou likvidaci auta vyřídíme za vás

Nechce se vám celé kolečko absolvovat? Obraťte se na nás. Vůz odtáhneme na vrakoviště a necháme zlikvidovat. Následně vystavíme potvrzení o ekologické likvidaci, a zdarma za vás vyřídíme také odhlášení z registru vozidel. Poté obdržíte technický průkaz a jen zrušíte povinné ručení.